Acupunctuur

 

Acupunctuur Therapie

Acupunctuur is van oorsprong een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt al duizenden jaren toegepast. Er wordt geschat dat het rond 3000 v. Chr. is ontstaan. Het woord acupunctuur komt van het Latijnse “acus punctura”, dat letterlijk “naalden steek” betekent.                      

Acupunctuur is werkzaam op basis van het holistische principe waarbij elk deel of proces in het lichaam een weergave is van het geheel. Dit is van oorsprong een Taoïstisch principe. Het Taoïsme beschouwt bijvoorbeeld de mens als een deel van het universum, maar dat deel is tegelijkertijd een weerspiegeling van het gehele universum. Deze holistische reflecties kunnen op elk niveau, groot en klein, worden toegepast.

Van nature ben je in balans, maar levensstijl en omstandigheden kunnen je uit balans brengen. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld stagnaties en/of leegtes van Qi (energie) en bloed ontstaan in het lichaam. Op het moment dat dit het geval is ontstaat disbalans, ongemak, pijn en uiteindelijk ziekte. Door middel van acupunctuur wordt getracht de balans voor zover mogelijk weer te herstellen.

Acupunctuur heeft ook een preventieve werking. Het heeft een positieve invloed op het welbevinden van de mens. Het vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogt de pijngrens en het stimuleert de levenslust.

In de acupunctuur wordt gewerkt via het meridiaan systeem. Meridianen zijn netwerken van energiebanen waardoor onze levensenergie (Qi), bloed en lichaamsvloeistoffen in het lichaam worden verspreid.

Elke meridiaan heeft een koppeling met een orgaan, met zintuigen , met gevoelens enzovoort en onderhouden elk deel van ons lichaam.  Qi, bloed en lichaamsvloeistoffen dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. Door het zetten van naalden, kunnen we de energiestromen beïnvloeden en harmoniseren.

Een Chinese diagnose is anders dan een ‘westerse’ diagnose. Een Chinese diagnose gaat uit van het lichamelijke evenwicht (yin en yang) en verstoringen hiervan. Voor een acupunctuurbehandeling wordt er gekeken of er sprake is van een disbalans in het lichaam en in welke mate.

Dit gebeurt onder andere door het onderzoeken van de klachten doormiddel van een vraaggesprek, pols- en tongdiagnose en te kijken naar een eventuele onderliggende oorzaak.

Voor het onderzoek en bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van acupunctuurpunten op het lichaam. Bij het aanprikken van deze punten wordt er een prikkel gegeven. Hiermee wordt het lichaam ertoe gezet, zijn natuurlijke balans te herstellen.

Er worden vaak acupunctuurpunten gebruikt op de onderarm en het onderbeen; dan kunt u uw kleren aanhouden. Na het plaatsen van de naalden kunt u even blijven liggen en ontspannen.

Hoe acupunctuur wordt ervaren, verschilt per persoon en per klacht. Sommige acupunctuurpunten op uw lichaam kunnen gevoelig of soms heel even pijnlijk zijn en andere punten helemaal niet. Na het plaatsen van de naald kunt u een gevoel ervaren zoals tintelen, zwaar, dof, beurs, alsof er iets ‘door je lichaam heen gaat.

Acupunctuur in Leeuwarden

Praktijk ASHT is gevestigd in Leeuwarden.

Adres: Westersingel 4

Overige therapieën

Naast Acupunctuur zijn we ook gespecialiseerd in:

 

× Stel uw vraag